top of page

Doğuma Hazırlık Nedir? Doğum Öncesi Yapılması Gerekenler Nelerdir? Doğuma Hazırlık Eğitimi Gerekli m


Doğuma hazırlık deyince pek çoğumuzun aklına; bebek odası, doğum fotoğrafçısı, hastaneye gidecek olan anne ve bebek çantası, süslemeler vs. gibi şeyler gelir çünkü tüm anne adayları bebeklerine kavuşacakları gün için tamamen hazır olmak isterler. Bebeğinin her hareketi ile kavuşma heyecanı yaşayan anneler doğum anı yaklaşırken bir endişe yaşamaya ve bu süreci daha derinden sorgulamaya başlar. Anneler; acaba doğumum nasıl geçecek, çok ağrım olur mu, canım yanar mı, epidural mi olmalıyım, yoksa sezaryen mi?, acaba kendim doğurabilir miyim, doğum esnasında bebeğim zarar görümü?, ve bunun gibi birçok soru işaretine cevap aramaya başlar.

Hamile kaldığı andan itibaren zaten dinlemekte olduğu doğum hikâyelerini daha bir can kulağı ile dinlemeye ve olumlu, olumsuz tecrübeleri maalesef zihinlerine yerleştirmeye başlarlar. Ve bunun neticesinde de özellikle yaşanan kötü doğum hikâyeleri ya da tanık oldukları zorlu doğumlar, bilinçaltı kayıtlarımızda var olan kendi doğum hikâyemiz veya aileden olan kişilerin doğuma dair yaşadıkları kaygılar ve soru işaretleri, doğum yapacak olan kişinin de doğumunun çok ağrılı ve zor olabileceği algısını yaşamalarına sebep olabilir. Buda genel olarak pek çok kadını doğum tercihlerini sorgulamaya iter. Ne yazık ki kadınlar duymuş oldukları bu hikâyelerle hem korkuyor hem de korkutuluyor.

Ortada var olan bir gerçek var ki doğum tüm memelilerde olduğu gibi kadınında doğasında ve yaşamında var olan bir parçadır ve zaten bunun için tasarlanmıştır. Fakat günümüzde doğum o kadar ağrılı ve sancılı bir süreç olarak anlatılıyor ki doğduğumuz andan itibaren tüm bu negatif hipnozun altına giriyoruz.

Oysaki Doğum Ağrılı Bir Süreç olmak Zorunda Değil!

Bu pek çoğumuza imkânsız gibi gelebilir fakat günümüzde daha sakin, korkusuz doğumlarla bebeklerinize kavuşmanız mümkün.

Eğer anne adayı rahat bir doğum hayal ediyorsa ( ki her kadın bunu ister) hamileliğini öğrendiği andan itibaren doğum anı için hazırlanması gerekir. Önceden nefes ve gevşeme yöntemlerinin bilinmesi ve bunun yanı sırada bedensel ve zihinsel olarak doğuma hazırlık, doğum anını daha bilinçli ve daha coşkulu yaşamanıza yardımcı olur.

Doğuma yönelik fiziksel ve psikolojik hazırlıklar, doğum esnasında gevşeme teknikleri, nefes egzersizleri ve uygulanan farklı masaj teknikleri ile doğum anını daha kolay ve stressiz bir şekilde geçmesini sağlıyor.

Doğuma Hazırlık Eğitimi Neden Gereklidir?

Doğuma hazırlık eğitimleri, doğum korkularınızla baş edebilmeniz, hamilelik döneminde daha huzurlu, dingin ve sağlıklı olabilmeniz ve doğumunuzun tam da hayal ettiğiniz gibi geçmesi için tasarlanmış, eşlerinizle birlikte katılacağınız en az 12 saatlik eğitimlerdir.

Bu eğitimlere ihtiyaç duymamızın sebebi günümüz kadınının geliştirdiği planlamacı, müdahaleci, endişeli ve sabırsız davranış kalıbıyla baş edebilmektir. Çünkü doğum planlanamayan, kendiliğinden gelişen ve yavaş bir eylemdir. Doğum hakkında hiçbir şey bilmeyen kadınların hep daha kolay doğumlar yaptığına, çünkü sadece bedenini dinleyip hayvansal dürtülerle, bedeni ne diyorsa onu yaparak doğumunu kolaylaştırdığına şahit oluruz.

İnternetin ve televizyonun çok yaygınlaştığı bu devirde, hamile olup araştırma yapmamak ve negatif düşüncelerden, paylaşılan türlü türlü doğum hikâyelerinden etkilenmemek, imkânsız olduğu için doğuma hazırlık eğitimleri gerekli olmuştur.

Eğitime ne Zaman Başlanmalı?

Doğuma hazırlık eğitimine ne zaman başlamalıyım sorusu, eğitime katılmak isteyen anne adaylarının kafasında ki soru işaretidir… 20. Haftadayım çok mu erken? 30. haftadayım geç mi kaldım? Bana göre bu sorunun cevabı olabildiğince erken başlamaktır…

Bunun sebebi hamileliğin ilk trimesterin de (ilk 3 aylık dönem) zaten hamileliğe alışmaya çalışıyorsunuz. İkinci trimester de ise her şey bir koşuşturma ile geçiyor ve dolayısıyla son trimester de ise zamanın nasıl geçtiğini anlayamadan hamileliğin son haftalarına gelmiş oluyoruz. Eğer Doğumun son haftalarına yaklaşmışsanız ve hala doğumla ilgili korkularını ve endişelerinizi aşmak için herhangi bir eğitime gidemediyseniz bu süreç çoğunlukla anne adaylarına zor gelebiliyor.

Doğuma hazırlık eğitimine hamileliğin ilk dönemlerinde katılmak, yaşanacak olan korku ve kaygı gibi duygularınızın ortaya çıkmadan bedenen ve duyusal anlamda doğuma hazırlanarak, yaşayacağınız o ana hazır hale gelmenizi sağlayacaktır.

Doğuma Hazırlık Eğitimleri ile Korkulardan Arınmış Daha Sağlıklı Nesiller Doğurmak Mümkün!!!

Uz. Zehra Ayça Aysen

Klinik Psikolog

Hamile & Doğum Terapisti

Doğuma Hazırlık Eğitmeni & Doula

dobem@outlook.com.tr

Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page